چگونه مطالب خود را برای چاپ آماده کنم؟

این مطالب راهنمای صفحه آرایی برای شما عزیزانی است که می خواهند کتاب خود را صفحه آرایی کنند:

صفحه آرایی یکی از مهمترین ارکان کتاب می باشد. صفحه بندی باید طوری باشد که خواننده را راغب به خواندن کتاب کند. نوشته ها باید در اندازه مناسب و فاصله بین خطوط نیز مناسب باشد که چشم خواننده هنگام خواندن کتاب اذیت نشود.

بسته به این که کتاب شما (رمان، شعر، آموزشی، دانشگاهی و…..) باشد باید قطع مناسب را برای آن در نظر گرفت. قطع مناسب برای کتاب های رمان و شعر رقعی می باشد و برای کتاب دانشگاهی و آموزشی معمولا وزیری می باشد.

قطع رقعی:۲۱*۱۴٫۵

قطع وزیری:۲۵*۱۷٫۵

یکی از نکته های مهم در صفحه آرایی کتاب، فونت کلمات می باشد. که در انتخاب آن  باید دقت کافی را داشته باشیم. فونت مورد نظر باید خوانا و آسان باشد. از انتخاب فونت های تحریری که خواندن را برای خواننده سخت می کند باید بپرهیزم.( به جز در کتاب های بخصوص)

 فونت های بی نازنین، لوتوس، میترا در کتاب ها رایج و مناسب می باشد.

من در اینجا می خواهم شما را در صفحه آرایی کتابتان یاری کنم.

البته صفحه آرایی کتاب با نرم افزارهای مختلفی انجام می شود که ورد از آسانترین و ساده ترین آن می باشد. من در اینجا می خواهم شما را با این نرم افزار آشنا کنم که هم کاربرد بیشتری دارد و هم برای دانشجویانی که می خواهند پایان نامه خود را آماده کنند کمکی کرده باشم.

امیدوارم که مطالب فوق  برای شما کارآمد باشد.

سایز کتاب:

ابتدا باید سایز کتاب را تنظیم کنیم. با توجه به اندازه ای که برای کتاب یا پایان نامه خود در نظر گرفته ایم، اندازه را به صورت زیر وارد می کنیم.

Page layout – Size – More Paper Size – Width- Height

سپس فاصله نوشته را از ۴ طرف مشخص می کنیم. در کتاب های رقعی باید از هر ۴ طرف ۲ و در کتاب های وزیری ۲٫۲ باشد.

Page layout – Margins – Custom Margins

پس برای کتاب های رقعی سایز کتاب را  ۲۱*۱۴٫۵ می گذاریم و Margin ها را ۲ سانتی متر در نظر می گیریم.

برای کتاب های وزیری سایز کتاب را ۲۱*۱۷٫۵ می گذاریم و Margin ها را ۲٫۲ سانتی متر در نظر می گیریم.

در مرحله بعد تمامی مطالب را گرفته و فونت و اندازه مناسب را به نوشته هایمان می دهیم.

سپس فاصله خطوط را نیز تعیین می کنیم. که معمولا ۱٫۱۵ می گذاریم.

برای اینکه نوشته هایمان همه در یک راستا باشد باید تمامی آن را انتخاب کرده( با کلید ctrl+A) و گزینه Justify را بزنیم.

شماره گذاری در صفحات ورد:

شماره گذاری کتاب بدین صورت است که صفحه ۱، صفحه ابتدایی کتاب است یعنی صفحه بسم ا… می شود صفحه ۱، صفحه ۲ سفید، صفحه ۳: عنون کتاب نام نویسنده یا مترجم، صفحه ۴: این صفحه مختص فیپا و شناسنامه کتاب است که توسط ناشر تهیه میشود که شمامیتوانید آن را سفید بگذارید.

صفحات بعدی شامل صفحه تقدیم، فهرست و … می باشد که می توانید با سلیقه خود آن را تکمیل کنید.

نحوه شماره گذاری:

روی هدر یا فوتر کلیک کرده، در بالای صفحه منویی ظاهر می شود. از آن جا گزینه Diffrent odd & Even Page  را تیک می زنیم. زیرا شماره صفحات زوج باید در سمت راست صفحه و شماره صفحات فرد در سمت چپ باشند.سپس روی گزینه Page number  می رویم  و برای صفحات زوج ، از گزینه ای که شماره ها در سمت راست قرار دارند استفاده کرده و برای صفحات فرد برعکس.

در بالای صفحات کتاب معمولا اسم کتاب و نویسنده یا سر فصل ها زده می شود. که در صفحات زوج باید اسم کتاب زده شود و در صفحات فرد اسم نویسنده یا فصل های مربوطه زده شود.

اگر بخواهیم هر فصل هدر جداگانه داشته باشد باید از سشن بندی استفاده کنیم. در زیر به توضیح این مورد خواهیم پرداخت.

توجه داشته باشید که شروع هر فصل در کتاب باید از صفحات فرد باشد. که بسته به سلیقه تان می تواند عنوان هر فصل در صفحه ای جداگانه یا تقریبا وسط صفحه باشد و مطالب چند خط پایین تر شروع شود.

سشن بندی:

اگر بخواهیم هر فصل هدر جداگانه داشته باشد باید آن را سشن بندی کنیم. یک راه آن بدین ترتیب می باشد:

مثلا می خواهیم در  بالای صفحات فرد عنوان فصل مربوطه زده شود. ابتدا به جایی می رویم که فصل مورد نظر شروع شده. مثلا فصل اول از صفحه ۱۱ شروع شده است. بنابراین ما اشاره گر موس مان را به آخر صفحه ۱۰ می بریم و سپس روی گزینه Page layout  می رویم و از آن جا Breaks  و بعد Next page  را می زنیم. در این جا اشاره گر به صفحه بعد می رود. سپس روی هدر کلیک کرده و از بالای منویی که ظاهر می شود گزینه Link to Previous را که به رنگ نارنجی در آمده است را می زنیم. سپس عنوان مربوطه را تایپ می کنیم. برای بقیه فصل ها نیز به همین صورت عمل می کنیم. بدین صورت می توانیم هدرهای متفاوت داشته باشیم.